Summer in Closed Eyes (Nhắm Mắt Thấy Mùa Hè)

Feature,Narrative,Romance,Slice of Life,

Produced in Vietnam, Japan | 2018 | 99 min

Language: Japanese, Vietnamese (with English subtitles)

Fri Oct 12 at 7:00pm-9:00pm

SET 3: SUMMER IN CLOSED EYES (Opening Night)

In Attendance: Thanh Tan Pham (Producer), Cao Thuy Nhi (Director), Takafumi Akutsu (Lead Actor)

Buy Ticket Buy All Access Pass See Screening Guide
previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Trailer

Synopsis

Synopsis by Thien Do

As Summer in Closed Eyes begins, Nhật Hạ (Phương Anh Đào) travels from Đà Lạt to Higashikawa, Japan, in search of her long-lost father, a photographer who moved there after he divorced her mother long ago. Over the years, they kept in contact by sending each other photographs they have taken. When the photos stopped coming, she decided to come to this charming, quiet town to find out what happened to him. Here, she strikes an unlikely friendship with Akira (Takafumi Akutsu), a young photographer who harbors secrets that would turn her life upside-down.

“If one day, you forgot everything, what would you want to remember the most?” Akira asks Nhật Hạ in director Cao Thuý Nhi’s gorgeous feature debut. Summer in Closed Eyes is a thoughtful and moving film about love and lost, memories and reconciliations, regrets and forgiveness. It is also a love story – between father and daughter, between two strangers separated by language and cultural barriers – and one could argue, a love letter to cinema itself in its use of photographs as a means of communication among the main characters.

Released in Vietnam earlier this year, this independently-financed film was a critical and commercial hit, a fact all the more remarkable considering its modest budget and the challenges faced by a young all-Vietnamese crew shooting their first feature on location in Japan. It is currently screening in Japan and other Asian countries.

Tóm Lược Nội Dung

Khi Nhắm Mắt Thấy Mùa Hè bắt đầu, Nhật Hạ (Phương Anh Đào) đi từ Đà Lạt tới Higashikawa, Nhật Bản, tìm người cha thất lạc đã lâu của cô, một nhiếp ảnh gia, người đã dọn tới đó từ lâu sau khi ông ly dị mẹ cô. Trong nhiều năm, hai cha con vẫn giữ liên lạc bằng cách gửi những bức ảnh họ chụp cho nhau. Khi những bức ảnh không tới nữa, cô quyết định tới thị trấn yên bình, duyên dáng này để tìm hiểu xem chuyện gì đã xảy ra với ông. Ở đây, cô gặp với Akira (Takafumi Akutsu), nhiếp ảnh gia trẻ, người nắm giữ những bí mật sẽ khiến cuộc sống của cô đảo lộn.

“Nếu một ngày, em quên hết tất cả, em sẽ muốn nhớ điều gì nhất?” Akira hỏi Nhật Hạ trong bộ phim dài đầu tay tuyệt đẹp của đạo diễn Cao Thuý Nhi. Nhắm Mắt Thấy Mùa Hè là bộ phim sâu sắc và cảm động về tình yêu và sự mất mát, kí ức và sự hoà giải, hối tiếc và tha thứ. Nó cũng là một chuyện tình – giữa cha và con gái, giữa hai người lạ bị ngăn cách bởi rào cản ngôn ngữ và văn hoá – và có người có thể tranh luận, một lá thư tình dành cho điện ảnh trong việc nó sử dụng các bức ảnh như một phương tiện truyền thông giữa hai nhân vật chính.

Được công chiếu ở Việt Nam đầu năm nay, bộ phim gọi vốn độc lập này là một thành công về cả thương mại lẫn phê bình, một sự thật còn ấn tượng hơn khi xem xét ngân sách hạn chế và những thách thức mà ê kíp trẻ Việt Nam phải đối mặt khi quay bộ phim đầu tay của họ ở bối cảnh thực ở Nhật. Hiện phim đang được trình chiếu ở Nhật và các nước Á Châu khác.

Cao Thuy Nhi

Cao Thuy Nhi

Director's Biography

DIRECTOR – CAO THUY NHI

  • Academy of Theater and Cinema, HCMC

DIRECTOR

  • YanTV ( TV show “First Love”, “Love Story”,…)
  • “Song lan tan” film (“Knowing Your Heart” project, on air VTV3 and VTV6)

1ST AD

  • “Phia sau cai chet” film (won “Copper Drum” at Vietnam International Film Festival
    in America, 2011)
  • “Bong xop nop” film (taking part in Golden Kites Award 2013)
  • “Momfie”, shortfilm Tet 2017 (OPPO)

LINE PRODUCER (VIETNAM TEAM)

  • Girls 2 – a project co-operated between Vietnam and Hongkong.

Soul CatcherCatcher Production Company

Producer:

Nguyễn Lê Nhất Phương, Phạm Thanh Tân, Akira Hatsusegawa

Writer:

Đỗ Hoa Trà, Lương Hoàng Phan, Chung Chí Công

Cinematographer:

Nguyễn Khắc Nhật

Sound:

Nguyễn Ngọc Tân

Editor:

Cao Thuý Nhi, Phạm Thanh Tân

Lead Actor/Actress:

Đào Phương Anh Đào, Takafumi Akutsu

Supporting Actor/Actress:

Công Ninh, Noriko Takimoto; Ben Phạm, Norihiro Takimoto, Mizuki Miyauchi, Sayaka Mitsuta

Additional Credits:

Lê Đặng Đài Trang Phối, Yuta Kadowaki Xa Đông Nghi, Lê Minh Hoàng, Phạm Hồng Phúc, Chung Chí Công